Poznejte kouzlo pečeného čaje

Vydal T.C.   |   Publikováno 30. 09. 2015

  • 1 / 1

Věřte nevěřte, kouzlo pečených čajů znaly i naše babičky, i když až v poslední době zažívají největší boom. Na první pohled připomíná spíše zavařeninu skladovanou ve sklenicích, která se však po zalití horkou či studenou vodou promění v  lahodný nápoj oblíbený mezi dětmi i dospělými .

 

Protože toho moc o pečených čajích nevíme, obrátili jsme se na specialistu v oboru pečených čajů, pana Jana Hudečka ze společnosti www.pecenecaje.cz a nechali si pečený čaj představit.

Pečený čaj je sousloví, které je, mírně řečeno, zvláštní až podivné. Co tedy pečený čaj vlastně je?
Dobrý den. Pečený je způsob konzervování, který používali naši předkové. Tento způsob se používal hlavně v Česku a na Slovensku v dobách, kdy nebyly ještě mrazáky a podobné záležitosti jako máme dnes. Jednoduše, co zbylo ze sklizně jablek, hrušek, rybízu nebo lesních plodů se tímto způsobem zpracovalo a pilo během celé zimy.

Kde vznikl nápad na recepturu?
Jak jsem již řekl, samotná myšlenka znovu oživit tuto staročeskou tradici vznikla víceméně spontánně, když jsme vzpomínali na dětství, jak jsme tento skvělý nápoj pili u babičky. Pamatuji se, že jsme nikdy nezůstali jen u jednoho šálku.

Jak je výroba pečených čajů složitá?
Samotná receptura složitá určitě není a pečený čaj si lze relativně lehce připravit i doma. Dokonce i z našich stránek 
www.pecenecaje.cz si můžete zdarma stáhnout recept a pár doporučení při výrobě. (pozn. Tato možnost bude na našem novém webu, který by měl být spuštěný do 7 dnů)

Kolik druhů pečených čajů Vaše společnost vyrábí?
V současné době uvádíme na trh 21 příchutí nealko a 8 příchutí s alkoholem v různých variantách balení s cukrem i s fruktózou. Celkem je to 75 variant pečeného čaje, které si zákazníci od nás mohou koupit.

Je pečený čaj využíván jen k zalití horkou vodou nebo se dá konzumovat i jinak?
Nejběžnější použití je zalití teplou vodou. V létě však po zalití studenou vodou a přidáním ledu získáte velmi zajímavé chutě koktejlů. Například takový studený drink Borůvka s kardamomem je naprosto skvělý. Pečený čaj u nás doma používáme i jako horké ovoce“ – jednoduše ohřáté jako skvělý topik např. na vafle, palačinky apod.

Dá se použít také jako základ pro výrobu domácích zmrzlin, sorbetů apod. V létě např. do pečeného čaje „citron se zázvorem“ nasekáme chilli papričky a požíváme jako marinádu na krevety, které potom grilujeme. Sladkost z čaje krásně na povrchu zkaramelizuje a chuť krevet je tak skvělá. Tento příklad je ale víceméně experimentování a primární použití je opravdu zalití teplou nebo studenou vodou. Koneckonců některé z těchto receptů můžete najít na našem webu www.pecenecaje.cz

Pečený čaj s obsahem 55ml je tzv. jednoporcový – chápe správně, že je tedy jen na jeden šálek?
Přesně tak. Původně bylo toto balení určeno hlavně pro gastro provozy, kde máme dobrý prodej. Zákazníci si však naše pečené čaje, a zejména malé jednorázové balení, oblíbili jako malý milý dárek.

A ekonomické balení je na kolik použití?
Z ekonomického balení 430ml dostanete 8 – 10 třídecových šálků čaje. Záleží samozřejmě na tom, jak si koncentrát každý naředí vodou.

Pokud si pořídíme ekonomické balení, jak rozdělaný – otevřený pečený čaj skladovat?
Po otevření velkého balení je potřeba sklenici zavřít a dát do lednice. Při „slušném chování“ – to znamená, že čaj neodebíráme lžičkou od másla apod., koncentrát vydrží cca 10 dní. Tyto reklamace nedostáváme, většinou chutná tak, že se spotřebuje daleko dříve.

Nemohli jsme si nevšimnout, že dokonce prodáváte pečené čaje s alkoholem – dalo by se říci, že jsou jen pro „dospěláky“?
Již ze zákona nemůžeme tvrdit nic jiného. Ano, v čajích je opravdu kapka alkoholu, takže je jen pro „dospěláky“. Koncentrace je přesně jak má být. Alkohol chuť samotného ovoce nepřebíjí, naopak krásně podtrhuje.

Jaké příchutě jsou nejvyhledávanější?
Jsou to příchutě z klasického českého ovoce. Malina se skořicí, borůvka s kardamomem, jahoda se skořicí, brusinka se skořicí. Velmi oblíbeným je také rakytník s kardamomem. U alkoholových příchutí je to švestka s badyánem a slivovicí a višeň s kardamomem a griotkou.

Jak správně pečený čaj připravit a servírovat?
U jednorázového balení je to jednoduché. Obsah skleničky jednoduše zalijeme 300ml horké nebo studené vody. U velkého balení můžeme vzít jednu polévkovou lžíci ovoce a 2 – 3 polévkové lžíce šťávy z koncentrátu a zalít stejným množství vody.

Všimli jsme si u Vás na e-shopu i další novinky – ledové ovoce, prozradíte našim čtenářům, o co se jedná?
Ledové ovoce je studená varianta, která vychází z pečeného čaje. Produkt už není ve formě koncentrátu, tzn. není potřeba ho zalívat horkou vodou. Je určen k přímé spotřebě. Jednoduše po něm sáhnete v regále, otevřete a pijete. Ledové ovoce je slazeno fruktózou, chuť a barva jsou přirozené bez použití potravinářské chemie nebo barev.

Poznejte sami kouzlo pečených čajů, navštivte stránky www.pecenecaje.cz , kde je pro Vás připraven široký výběr těch nejlahodnějších čajů, které vyrábí česká firma.

 

 

 

 

 

 

Čtěte více
Novinky
Speciály
Kokain je out, teď frčí čokoláda

Kokain je out, teď frčí čokoláda

Všichni milovníci hříšného mlsání s názvem čokoláda jsou nadšeni a v euforii. Šňupání čokolády prý navozuje stejné pocity jako při orgasmu.   čtěte hned

Porno herečka vs „normální“ ženská

Porno herečka vs „normální“ ženská

Na porno kouká každý, a kdo tvrdí že ne, kouká na něj o to víc. Problém ale nastává v okamžiku, kdy muž zapomene, že to co se děje u něj v ložnici není "pohádka pro dospělé" ale reálný ... čtěte hned

Pijete vodu s citronem? Pak děláte velkou chybu!

Pijete vodu s citronem? Pak děláte velkou chybu!

Když pravidelně každé ráno vypijete sklenici vlažné vody se šťávou z citronů, budou se dít s vaším zdravím zázraky. Podlehli jste novodobému trendu a už si nedokážete představit den bez ... čtěte hned