Jsou přírodní sladidla skutečně tak zdravá?

Vydal T.C.   |   Publikováno 8. 02. 2016

  • 1 / 1

Klasický bílý rafinovaný cukr nepatří zrovna ke hvězdám zdravé výživy. S jeho klesající popularitou přibývá lidí, kteří upřednostňují přírodní cukry, jako je agáve, stévie či melasa. Jsou ale opravdu lepší a zdravější?  

 

Cukry lidské tělo nutně potřebuje. Získává z nich totiž energii, na níž je závislá řada důležitých buněk a orgánů. Že byste ale měli jeho nedostatek se vážně bát nemusíte. Je totiž poschovávaný všude možně. Jeho velkým zdrojem jsou například mnohé druhy zeleniny, ovoce, ochucené jogurty, cereálie, džusy či většina druhů pečiva a další potraviny. Nadbytečný příjem cukru je pak považován za hlavního viníka vzniku obezity, která je rizikovým faktorem pro řadu vážných zdravotních problémů.

Ne všechny cukry jsou ale stejné. Přehánět by se to s nimi nemělo tak jako tak, přesto se dá u některých trochu přivřít oko.

Bílý cukr- přezdívá se mu bílý jed nebo bílý zabiják a výživovým odborníkům se z něj staví vlasy na hlavě. Bílý rafinovaný cukr patří k nejběžněji používaným sladidlům. Vyrábí se z cukrové řepy, avšak chemickým procesem, při kterém je produkt vybělen. Je také zbaven zdraví prospěšné melasy a vlákniny. Neobsahuje tedy v podstatě žádné živiny, ale jen hodně prázdných kalorií. Navíc nadměrná konzumace rafinovaného cukru zbavuje tělo minerálních látek, což může mít nejrůznější důsledky. Mimo jiné třeba oslabení imunity. Zároveň ale tělo musí čerpat potřebné složky ze svých zásob, tudíž se zhoršuje kvalita zubů a kostí, v nichž jsou minerály obsaženy.

Umělá sladidla - před lety byla umělá sladidla (aspartam, sacharin, cyklamát...) odbornou veřejností vnímána jako řešení problému. Bývají totiž mnohem sladší než klasický cukr, přitom obvykle neobsahují žádné kalorie. S jejich výrobci se proto roztrhl pytel a dodnes stále spousta lidí věří, že jsou mnohem lepší variantou bílého cukru. To je ale omyl. S jejich rapidně rostoucí spotřebou, například v USA ,šel ruku v ruce i stále zvyšující se počet obézních. Problémy s nadváhou tedy sladidla nevyřešila. Možná i proto, že s jejich konzumací se zároveň zvyšují chutě na sladká a tučná jídla. Mimo to jsou také rizikem pro vznik řady zdravotních komplikací, například mohou narušovat střevní mikroflóru a zvyšovat hladinu inzulinu

Přírodní sladidla -přírodní sladidla místo bílého cukru určitě do vyváženého jídelníčku patří, ale stále to jsou jednoduché cukry, které byste měli konzumovat s mírou.

Úplně nejjednodušší je nahradit bílý cukr kvalitním třtinovým. Zdůrazňujeme ale slovo kvalitní, protože některé hnědě zbarvené cukry se jako třtinové opravdu jen tváří. U pravého třtinového cukru bývá na etiketě uvedeno „vyrobeno z cukrové třtiny“. Výhodou cukru z třtiny je to, že oproti bílému obsahuje minerály, ovšem nutriční hodnoty i glykemický index jsou stejné.

Další velmi zajímavou variantou jsou sirupy z ovoce nebo obilnin. V obchodech seženete nepřeberné množství druhů – agáve, datlový sirup, javorový, rýžový, ovesný, ječný a podobně

Použít ale také můžete melasu nebo med, které na rozdíl od ovocných sirupů neobsahují tolik fruktózy. Dietologové nejvíce doporučují používat sladidla nám Čechům tradiční, čili med a melasu. Obsahují prospěšné minerální látky a melasa dokonce i malý podíl bílkovin.

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte více
Novinky
Speciály
Kokain je out, teď frčí čokoláda

Kokain je out, teď frčí čokoláda

Všichni milovníci hříšného mlsání s názvem čokoláda jsou nadšeni a v euforii. Šňupání čokolády prý navozuje stejné pocity jako při orgasmu.   čtěte hned

Porno herečka vs „normální“ ženská

Porno herečka vs „normální“ ženská

Na porno kouká každý, a kdo tvrdí že ne, kouká na něj o to víc. Problém ale nastává v okamžiku, kdy muž zapomene, že to co se děje u něj v ložnici není "pohádka pro dospělé" ale reálný ... čtěte hned

Pijete vodu s citronem? Pak děláte velkou chybu!

Pijete vodu s citronem? Pak děláte velkou chybu!

Když pravidelně každé ráno vypijete sklenici vlažné vody se šťávou z citronů, budou se dít s vaším zdravím zázraky. Podlehli jste novodobému trendu a už si nedokážete představit den bez ... čtěte hned