Jak se co jí

Vydal T.C.   |   Publikováno 13. 10. 2015

  • 1 / 1

Každá doba přináší nové zákonitosti a zvyklosti, ale zdvořilým, kultivovaným a slušně vychovaným člověkem je dobré být vždy. Restaurace je výborným místem pro rozpoznání rozdílu mezi ležérností na jedné straně a hulvátstvím na straně druhé. Ale nejprve, než vybereme tu správnou restauraci a pozveme své známe, bychom měli vědět několik důležitých věcí. Například jak se co jí.

 

Nějak najíst se umíme všichni. Ale víme, jaké jsou třeba zásady co a jak se čím jí?

Chléb, pečivo apod.:
Ulamují se rukou, kousek po kousku a vkládají se do úst. Nesmějí se krájet nožem a už vůbec ne ukusovat. Namáčení pečiva do omáček, zálivek, a nedej bože do polévek nebo kávy, nepatří do oblasti slušného chování. Drobné koláčky a zákusky jezte rukou bez krájení či ulamování.

Špagety:
Zásadně nekrájíme nožem a vidličkou, ale ani si je necpeme do pusy tak, aby odlétaly na všechny strany. Nasávání špaget sice nešpiní ubrus, ale zato obličej a oděv. Italský bonton říká: od kraje talíře se odebere několik špaget a mírně se s nimi zatřese, aby se oddělily od ostatních. Na konec vidličky pak špagety začneme namotávat. Do úst vkládáme teprve poté, co z vidličky nic nevisí. Můžeme si i pomoci lžící, kterou držíme v levé ruce při dnu talíře. Vidlička, kterou špagety namotáváme, je v pravé ruce a zapřena o rozšířenou část lžíce.

Ryby:
Jedí se zvláštním příborem – krátkou, širokou vidličkou a tupým, širokým a zašpičatělým nožem. Možnost je i použít dvě vidličky. Nůž v rozhodně neslouží ke krájení, ale pouze k oddělování kousků masa. Kosti se ukládají na okraj talíře nebo speciální talířky. Kromě výjimečných situací se kosti odnášejí od úst vidličkou a ne prsty.

Kaviár:
Pokud vám číšník přinese ke kaviáru i máslo, opečený světlý chléb a citron, je vše v nejlepším pořádku. Na vás už je jen poskládat tyto ingredience jednu na druhou v tomto pořadí: a) chléb, b) máslo, c) kaviár – ten se nanáší nožem na rybí maso nebo event. malou vidličkou, d) vymačkaný vnitřek citronu

Kuřecí maso a drůbež:
Jí se výhradně vidličkou a nožem. Toto dosti přísné pravidlo se však v podstatě nedodržuje.

Banán:
Špičku banánu odřízneme nožem a následně rukou oloupeme. Jí se pomocí vidličky a nože.

Hlemýždi:
Hlemýžď se nabírá do odpovídajících kleští, kterém se drží v levé ruce. V pravé je speciální vidlička, kterou se vyndává masitá část a konzumuje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Čtěte více
Novinky
Accenture Hackathon má vítěze. České porotce zaujala aplikace na nábor a analýzu práce programátorů.

Accenture Hackathon má vítěze. České porotce zaujala aplikace na nábor a analýzu práce programátorů.

O minulém víkendu se utkali o vítězství mladí technologičtí nadšenci z osmi zemí Evropy a Středního východu v mezinárodním „propojeném“ Accenture Hackathonu. Účastníci v ... čtěte hned

Speciály
Most zamilovaných na Kampě

Most zamilovaných na Kampě

Nejen na svátek sv. Valentýna se můžete inspirovat novou tradicí, která vyžaduje zakoupení více či méně bytelného visacího zámku a při romantické procházce Prahou jej společně ... čtěte hned

Holení bez pořezání

Holení bez pořezání

Kdo by neznal ten nepříjemný pocit, když se při holení nešťastnou náhodou pořeže. A to nemluvíme hned o nějaké břitvě, ale o obyčejné žiletce, s kterou to není nic ... čtěte hned

Fakta o pornu – rekordy a bizarnosti

Fakta o pornu – rekordy a bizarnosti

O rekordech a bizarnostech v pornu se toho příliš nepíše a nepublikuje. Málokdo ví, který pornoherec má nejdelší penis, co dělá držitelka největšího poprsí Lolo Ferrari, ... čtěte hned