Jak se co jí

Vydal T.C.   |   Publikováno 13. 10. 2015

  • 1 / 1

Každá doba přináší nové zákonitosti a zvyklosti, ale zdvořilým, kultivovaným a slušně vychovaným člověkem je dobré být vždy. Restaurace je výborným místem pro rozpoznání rozdílu mezi ležérností na jedné straně a hulvátstvím na straně druhé. Ale nejprve, než vybereme tu správnou restauraci a pozveme své známe, bychom měli vědět několik důležitých věcí. Například jak se co jí.

 

Nějak najíst se umíme všichni. Ale víme, jaké jsou třeba zásady co a jak se čím jí?

Chléb, pečivo apod.:
Ulamují se rukou, kousek po kousku a vkládají se do úst. Nesmějí se krájet nožem a už vůbec ne ukusovat. Namáčení pečiva do omáček, zálivek, a nedej bože do polévek nebo kávy, nepatří do oblasti slušného chování. Drobné koláčky a zákusky jezte rukou bez krájení či ulamování.

Špagety:
Zásadně nekrájíme nožem a vidličkou, ale ani si je necpeme do pusy tak, aby odlétaly na všechny strany. Nasávání špaget sice nešpiní ubrus, ale zato obličej a oděv. Italský bonton říká: od kraje talíře se odebere několik špaget a mírně se s nimi zatřese, aby se oddělily od ostatních. Na konec vidličky pak špagety začneme namotávat. Do úst vkládáme teprve poté, co z vidličky nic nevisí. Můžeme si i pomoci lžící, kterou držíme v levé ruce při dnu talíře. Vidlička, kterou špagety namotáváme, je v pravé ruce a zapřena o rozšířenou část lžíce.

Ryby:
Jedí se zvláštním příborem – krátkou, širokou vidličkou a tupým, širokým a zašpičatělým nožem. Možnost je i použít dvě vidličky. Nůž v rozhodně neslouží ke krájení, ale pouze k oddělování kousků masa. Kosti se ukládají na okraj talíře nebo speciální talířky. Kromě výjimečných situací se kosti odnášejí od úst vidličkou a ne prsty.

Kaviár:
Pokud vám číšník přinese ke kaviáru i máslo, opečený světlý chléb a citron, je vše v nejlepším pořádku. Na vás už je jen poskládat tyto ingredience jednu na druhou v tomto pořadí: a) chléb, b) máslo, c) kaviár – ten se nanáší nožem na rybí maso nebo event. malou vidličkou, d) vymačkaný vnitřek citronu

Kuřecí maso a drůbež:
Jí se výhradně vidličkou a nožem. Toto dosti přísné pravidlo se však v podstatě nedodržuje.

Banán:
Špičku banánu odřízneme nožem a následně rukou oloupeme. Jí se pomocí vidličky a nože.

Hlemýždi:
Hlemýžď se nabírá do odpovídajících kleští, kterém se drží v levé ruce. V pravé je speciální vidlička, kterou se vyndává masitá část a konzumuje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Čtěte více
Novinky
Nechcete udělat chybu ve finanční výchově dítěte? S kapesným začněte co nejdříve

Nechcete udělat chybu ve finanční výchově dítěte? S kapesným začněte co nejdříve

Chcete svému dítěti předat zdravý a vyvážený vztah k penězům? Přemýšlíte, jak to zařídit, aby si brzy osvojilo hodnotu peněz a umělo si naplánovat jejich rozumné utrácení? ... čtěte hned

Speciály
Most zamilovaných na Kampě

Most zamilovaných na Kampě

Nejen na svátek sv. Valentýna se můžete inspirovat novou tradicí, která vyžaduje zakoupení více či méně bytelného visacího zámku a při romantické procházce Prahou jej společně ... čtěte hned

Holení bez pořezání

Holení bez pořezání

Kdo by neznal ten nepříjemný pocit, když se při holení nešťastnou náhodou pořeže. A to nemluvíme hned o nějaké břitvě, ale o obyčejné žiletce, s kterou to není nic ... čtěte hned

Fakta o pornu – rekordy a bizarnosti

Fakta o pornu – rekordy a bizarnosti

O rekordech a bizarnostech v pornu se toho příliš nepíše a nepublikuje. Málokdo ví, který pornoherec má nejdelší penis, co dělá držitelka největšího poprsí Lolo Ferrari, ... čtěte hned