Jak se co jí

Vydal T.C.   |   Publikováno 13. 10. 2015

  • 1 / 1

Každá doba přináší nové zákonitosti a zvyklosti, ale zdvořilým, kultivovaným a slušně vychovaným člověkem je dobré být vždy. Restaurace je výborným místem pro rozpoznání rozdílu mezi ležérností na jedné straně a hulvátstvím na straně druhé. Ale nejprve, než vybereme tu správnou restauraci a pozveme své známe, bychom měli vědět několik důležitých věcí. Například jak se co jí.

 

Nějak najíst se umíme všichni. Ale víme, jaké jsou třeba zásady co a jak se čím jí?

Chléb, pečivo apod.:
Ulamují se rukou, kousek po kousku a vkládají se do úst. Nesmějí se krájet nožem a už vůbec ne ukusovat. Namáčení pečiva do omáček, zálivek, a nedej bože do polévek nebo kávy, nepatří do oblasti slušného chování. Drobné koláčky a zákusky jezte rukou bez krájení či ulamování.

Špagety:
Zásadně nekrájíme nožem a vidličkou, ale ani si je necpeme do pusy tak, aby odlétaly na všechny strany. Nasávání špaget sice nešpiní ubrus, ale zato obličej a oděv. Italský bonton říká: od kraje talíře se odebere několik špaget a mírně se s nimi zatřese, aby se oddělily od ostatních. Na konec vidličky pak špagety začneme namotávat. Do úst vkládáme teprve poté, co z vidličky nic nevisí. Můžeme si i pomoci lžící, kterou držíme v levé ruce při dnu talíře. Vidlička, kterou špagety namotáváme, je v pravé ruce a zapřena o rozšířenou část lžíce.

Ryby:
Jedí se zvláštním příborem – krátkou, širokou vidličkou a tupým, širokým a zašpičatělým nožem. Možnost je i použít dvě vidličky. Nůž v rozhodně neslouží ke krájení, ale pouze k oddělování kousků masa. Kosti se ukládají na okraj talíře nebo speciální talířky. Kromě výjimečných situací se kosti odnášejí od úst vidličkou a ne prsty.

Kaviár:
Pokud vám číšník přinese ke kaviáru i máslo, opečený světlý chléb a citron, je vše v nejlepším pořádku. Na vás už je jen poskládat tyto ingredience jednu na druhou v tomto pořadí: a) chléb, b) máslo, c) kaviár – ten se nanáší nožem na rybí maso nebo event. malou vidličkou, d) vymačkaný vnitřek citronu

Kuřecí maso a drůbež:
Jí se výhradně vidličkou a nožem. Toto dosti přísné pravidlo se však v podstatě nedodržuje.

Banán:
Špičku banánu odřízneme nožem a následně rukou oloupeme. Jí se pomocí vidličky a nože.

Hlemýždi:
Hlemýžď se nabírá do odpovídajících kleští, kterém se drží v levé ruce. V pravé je speciální vidlička, kterou se vyndává masitá část a konzumuje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Čtěte více
Novinky
Speciály
Kokain je out, teď frčí čokoláda

Kokain je out, teď frčí čokoláda

Všichni milovníci hříšného mlsání s názvem čokoláda jsou nadšeni a v euforii. Šňupání čokolády prý navozuje stejné pocity jako při orgasmu.   čtěte hned

Porno herečka vs „normální“ ženská

Porno herečka vs „normální“ ženská

Na porno kouká každý, a kdo tvrdí že ne, kouká na něj o to víc. Problém ale nastává v okamžiku, kdy muž zapomene, že to co se děje u něj v ložnici není "pohádka pro dospělé" ale reálný ... čtěte hned

Pijete vodu s citronem? Pak děláte velkou chybu!

Pijete vodu s citronem? Pak děláte velkou chybu!

Když pravidelně každé ráno vypijete sklenici vlažné vody se šťávou z citronů, budou se dít s vaším zdravím zázraky. Podlehli jste novodobému trendu a už si nedokážete představit den bez ... čtěte hned