Není rum jako rum – zeptali jsme se odborníků na kouzlo rumů

Vydal T.C.   |   Publikováno 14. 10. 2015

  • 1 / 1

Rozdělit a charakterizovat rum do smysluplných skupin je velice komplikovaná věc, protože na rozdíl od jiných ušlechtilých destilátů v případě rumu neexistují žádná jednotná pravidla, žádný standard či definice toho, co vlastně rum je. Proto jsme se obrátili na odborníky a nechali si alespoň malinko rozšířit vědomosti v tomto oboru. 

 

Naše redakce zavítala na Prahu 3, kde jsme ve Vlkově ul. objevili obchůdek s rumy. Velice mile nás přivítal pan Miloš Vorel zástupce firmy www.dobrutka.eu . Nejen, že nás pan Miloš provedl celým obchodem, ukázal nabídku velmi kvalitních rumů, ale dokonce nám jako prvním odtajnil kouzelný degustační bar, který se nachází v podzemí obchůdku.  Protože jsme usoudili, že jsme na správném místě, vyzpovídali jsme pana Miloše na téma rumy.

Hned na začátek se Vás musíme zeptat, co Vás přivedlo k tomuto podnikání?
Pracoval jsem mnoho let ve stavebnictví a nechtělo se mi stále řešit různé tlaky a lobby.  Chtěl jsem něco, kde úspěch je založen čistě na mé práci a ne jen kontaktech a vlivu.  Přišla nabídka rozjet podnikání v importu produktů z latinské Ameriky. Nejdříve vína z Chile a Argentiny, potom doutníky a k rumům je to již jen krůček.


Slyšeli jsme, že je výroba rumu celkem složitý proces, je to pravda?
Ano. Pokud děláte kvalitní rum, je to proces dlouhý a náročný. Musí se protnout zkušenost blendera, vstupní rum musí být kvalitní a také láska k produktu je důležitá. Trochu štěstí a dobrý rum je na světě. Samozřejmě jsou i rumy které jsou, řekněme „průmyslově“ vyráběné. Dochucují a dobarvují se karamelovým kulérem, chemicky se staří apod. Jedná se o produkty, které potkáme spíše v supermarketech, než v baru.

Podle čeho rumy rozdělujeme? Jak je možné, že některý rum je světlý, jiný tmavý apod?
Základní rozdělení je na bílé, zlaté a tmavé. Bíle nezrají v dubových sudech. Zlaté zrají většinou od jednoho roku do 3 let. Tmavé zrají více než pět let. Setkáme se s takovými klenoty, které zrají až 30 let. Blendeři  tvrdí, že rum je velmi dravý alkohol a vytáhne z dubového dřeva všechny látky podstatně rychleji, než například koňaky, nebo whisky. Rumy, které by zrály více než 30 let, již začnou mít hodně dřevitou chuť, což není žádoucí.

Existuje „nějaká“ pomůcka podle čeho i laik dokáže poznat kvalitní rum?
Říká se: „do lahve nevidíte“.  Ale pokud vynecháme ty levné „supermarmarketové“ rumy, všechny ty OLD, GOLD za 169 korun, tak se dá říci, že neznám nekvalitní rum. Každý je originál, to ano a nemusí nám každý chutnat, ale nemůžeme jej tím označit za nekvalitní. V tom je právě ta neskutečná pestrost rumů. 

Co přesně znamená XO, nebo čísla na rumech. 5, 8, 12 a více?
Označení XO má svoji přesnou charakteristiku u koňaků a armaňaků. Tam toto označení můžete použít, když destilát zraje více než 6 let. Rumy přesný předpis pro označení nemají. Podle nomenklatury EU musí být rum z destilátu cukrové třtiny a musí obsahovat minimálně 37,5 % alkoholu. Proto zanikl náš Tuzemský rum, který má spoustu příznivců, ale popravdě, jedná se spíše o likér z jemného nebo velejemného lihu.  Označení číslic vždy upřesňuje, který nejstarší rum byl při míchání použit. Tedy pokud má lahev rumu na etiketě číslici 18, nejstarší rum, který byl při míchání použit, zrál v dobovém sudu 18 let. Míchání rumů probíhá systémem solera. Je to osvědčená metoda míchání, která vznikla pro sherry. Jedná se o přelívání starších rumů do mladších.

Ve vaší nabídce je několik set druhů rumu, máte svého favorita, kterého byste doporučil?
Nedokážu označit jeden rum. Stále vznikají rumy nové a nové. Spíše v určitém momentě ochutnám rum, který se mne něčím zajímavým dotkne. V české republice je fenomenální zájem o karibské rumy. Sami výrobci rumů dnes vědí o české republice. Říkají, Česká republika, ano tu známe, tam dodáme stejně rumu jako do Německa, nebo Francie. Prostě rum sem patří. Musím však zmínit určitě guatemalskou Zacapu XO, která byla určitě průkopníkem rumové vlny v Česku. Před ěnkolika lety jsem ochutnal Unhiq z Dominiky, který mne hodně zaujal. Abuelo Centuria z Panamy je skvělý k doutníkům, dokáže probudit velmi zajímavé chutě.  V poslední době mne dostal dominikánský rum Esclavo XO 23. Věděl jsem, že to bude světová špička, vím, kdo za výrobou tohoto rumu stojí, ale překonal mé očekávání. Má neuvěřitelně dlouhou dochuť, 42 % alkoholu a přesto je tak jemný.

I kvalitní rum může být pro něžné pohlaví „silné“ pití, jaký rum byste doporučil ženám?
Jak jsem uvedl, rumy jsou neuvěřitelně pestré. Dokážeme však najít velmi jemné.  V naší nabídce je také nepřeberné množství různých rumových likérů. Některé mají 40%, ale jsou i slabší. Tedy zde bych rum pro něžná pohlaví, doporučil hledat. 

Podle velkých gurmánů se kvalitní rum nepije, ale vychutnává. Existuje etika konzumace rumu? 
Rum má hlavně udělat radost, pobavit. Nejsem moc příznivcem vymýšlení vymyšleného. Každý rum je svůj. Některý je lepší podávat v uzavřené skleničce, aby aroma nevyprchalo. Některý v otevřené, aby se destilát hezky otevřel. Zde je na zkušenosti rumového someliera, co doporučit, ale slovo by měl mít i samotný výrobce, jak jeho rum správně vychutnat. Nesmím opomenout všechny barmany, kteří dokáží poradit, jak rum vychutnat, nebo z rumů dělají skvělé koktejly a spolu se skvělou show mixují nové a nové.  Přesně to je o rumech.

Kromě samotného prodeje kvalitních rumů, také děláte degustace a ochutnávky. Můžeme se zeptat, jak degustace probíhá?
Ochutnávky rumů jsou trochu můj koníček. Rád s lidmi povídám o destilátech, jejich zkušenostech s nimi a nejraději poslouchám jejich vyprávění z cest. Kde co kdo ochutnal apod. Ochutnávka je vždy tematická. Můžeme ochutnávat rumy z různých zemí, ale stejného stáří. Nebo jen rumy konkrétní značky, aby každý měl možnost porovnat jak chutná třeba Ron Centenario  7, 12, nebo 25 letý.  Můžeme porovnávat rozdílnost chutí v závislosti na stáří rumu.  Ochutnáváme většinou od mladších rumů k nejstarším.  Někdy vložím excelentní rum třeba jako druhý, aby bylo možné více porovnat rozdílnost v chuti. Než vymyslím dobrou skladbu rumů na ochutnávku, zabere mně to často více času, než samotná ochutnávka.  Ochutnává se většinou 6 vzorků. Mezi tím dělám malou pauzu na občerstvení, necháme tak odpočinout chuťovým pohárkům od alkoholu.

Doporučujeme navštívit osobně obchod www.dobrutka.eu na Praze 3, kde se Vám bude osobně věnovat pan Miloš Vorel, nebo navštivte internetové stránky, kde je pro Vás připravena velká nabídka kvalitních rumů. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte více
Novinky
Rozšiřujeme tým o programátory, kodéry, obchodníky, copywritery

Rozšiřujeme tým o programátory, kodéry, obchodníky, copywritery

Nabízíme práci na HPP, VPP, smlouvy i studentům nebo čerstvým absolventům po škole. Získáte náskok před ostatními a zkušenosti, ze kterých můžete těžit po celý život. Naše ... čtěte hned

Speciály
Most zamilovaných na Kampě

Most zamilovaných na Kampě

Nejen na svátek sv. Valentýna se můžete inspirovat novou tradicí, která vyžaduje zakoupení více či méně bytelného visacího zámku a při romantické procházce Prahou jej společně ... čtěte hned

Holení bez pořezání

Holení bez pořezání

Kdo by neznal ten nepříjemný pocit, když se při holení nešťastnou náhodou pořeže. A to nemluvíme hned o nějaké břitvě, ale o obyčejné žiletce, s kterou to není nic ... čtěte hned

Fakta o pornu – rekordy a bizarnosti

Fakta o pornu – rekordy a bizarnosti

O rekordech a bizarnostech v pornu se toho příliš nepíše a nepublikuje. Málokdo ví, který pornoherec má nejdelší penis, co dělá držitelka největšího poprsí Lolo Ferrari, ... čtěte hned